Strona 1 z 1

Browary w Koszalinie do roku 1945

: 21 maja 2011, 17:45
autor: piwosz7
Piwo, napój stary jak świat. Wraz z upowszechnieniem i zwiększaniem możliwości produkcyjnych, wpływało na poprawę higieny i stanu zdrowia ludności średniowiecza. Tajemnica tkwi nie tylko w bogatych w witaminy, enzymy i cukry surowcach do produkcji piwa, ale także w tym, że podlegało ono procesowi pasteryzacji, eliminującemu wszelkie patogeny. Stąd, picie piwa było zdrowsze niż picie wody, co współczesnym moczymordom nie powinno służyć za pretekst do picia :D bo uwaga dotyczy średniowiecza a nie XXI wieku.

W średniowieczu warzeniem piwa zajmowały się cechy piwowarów, zaliczane do elity miasta i zazdrośnie strzegące swoich receptur. Z drugiej strony władcy zarezerwowali sobie prawo nadawania przywilejów, decydowania kto i ile piwa może warzyć, sprzedawać, eksportować. Taki ówczesny monopol spirytusowy a raczej piwny.

Koszalin ze swoimi tradycjami piwnymi nie jest jakimś wyjątkiem, na pewno jednak zalicza się do miast, w których te tradycje są wciąż żywe, mimo zmian historycznych, państwowych, narodowych i gospodarczych. Koszalinianie zawsze ratowali swoje browary przed upadkiem, wypijając w odruchu lokalnego patriotyzmu ogromne ilości piwa :)

Browary w Koszalinie, od średniowiecza do 1945, tutaj zbieramy ciekawe informacje na ten temat.

Re: Browary w Koszalinie do roku 1945

: 22 maja 2011, 21:39
autor: Krzysztof
Kopalnia wiedzy jest tutaj.

Danuta Szewczyk, "Tradycje piwowarskie na Pomorzu Zachodnim" ("Die Brautraditionen in Pommern") - Informator wystawy, Muzeum w Koszalinie, Koszalin 2005

Obrazek